Szakmai programok

XII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Klasszikus és kortárs kurzus (zártkörű) Mesterek: Uhrik Dóra és Alice Valentin-Kermorvant

09.15. 11:00 | Eck Imre Balett Terem

A tánctalálkozó ideje alatt klasszikus balett és modern kurzusra kaptak meghívást a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnázium,
valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium legjobbjai. 

Idén Uhrik Dóra és Alice Valentin-Kermorvant (fenti képünkön) tartják a mesterkurzust.

Élő tánctörténet óra és könyvbemutató A fókuszban: Lőrinc Katalin

09.17. 15:00 | Pécsi Nemzeti Színház - N. Szabó Sándor Terem

Az élő tánctörténet óra vendége: Lőrinc Katalin táncművész, táncpedagógus, koreográfus, újságíró, egyetemi tanár – a Pécsi Balettnél töltött éveiről és sokrétű munkásságáról beszélget vele pályatársa, Uhrik Dóra.
Ezt követően Lőrinc Katalin mutatja be a közelműltban megjelent A test mint szöveg című könyvét.
A szerzővel Szalay Tamás beszélget.

„Hányféle mozdulatnyelven szólaltatható meg, és miféle »szöveg« a test? Hogyan nézünk egy mozdulatot, és hogyan éli meg, aki mozdul? Táncosként, megtapasztalóként teszem fel a kérdést, de előbb körbejárom, hogyan kérdez, és milyen válaszokat kínál természettudomány, antropológia, fi lozófi a, pszichológia és színháztörténet…
Akár visszafelé is olvasható tehát ez az egész, ha valakit a közvetlen élmény felől induló nyomozás vonz… Amúgy pedig: tekinthető az írás egy nem-kronologikus tánc-, színház- és kultúrtörténeti kísérletnek is, mert nem kizárólag időrendbe sorjáztatja, hanem a test-»használat«, testszemlélet mentén rendezi azt, ami a színpadon mozgó testtel megtörténhetett és megtörténhet.”
Lőrinc Katalin
 

A beszélgetésekre minden érdeklődőt szeretettel várunk! A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció 2018. szeptember 15-ig: info@pecsibalett.hu.

Fotó: Kincses Gyula