A Tánctalálkozóról

Imázsfilm 2023: Rajnai Richárd - Lessz

Imázsfilm 2022: Hetesko Stúdió

Imázsfilm 2021: Hetesko Stúdió

Imázsfilm 2020: Kerekes Fotó

A 'Pécs2010 - Európa Kulturális Fővárosa' program és Pécs Megyei Jogú Város támogatásával elindított Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó Vincze Balázs  - a Pécsi Balett akkori igazgatója - kezdeményezésére jött létre 2007-ben azzal a hiánypótló céllal, hogy a régióban a táncművészetet is képviselje professzionális táncfesztivál.
A Tánctalálkozó célja, hogy megmutassa a hazai és a nemzetközi táncművészet végtelenül sokféle árnyalatát és emellett a ’A Határtalan város’ eredendően sokszínű tánckultúráját. A találkozó neves hazai és - lehetőség szerint - külföldi társulatok meghívása mellett lehetőséget biztosít a helyi táncegyüttesek bemutatkozására. A fő irányvonal a modern balett, a kortárs tánc, de helyet kap a néptánc és más műfajok is. Törekszünk arra, hogy minden generációt megszólítsunk. Hagyományosan olyan professzionális előadásokat válogatunk, melyek egyike sem volt még látható Pécsett, illetve az adott társulat legfrissebb produkcióinak egyike.

A Magyar Táncművészek Szövetsége azonnal felismerte a Pécsi Balett által szervezett táncfesztivál szakmai szerepét, ezért a kezdetektől partnerként vesz részt a szakmai programok koordinálásában. Az eltelt évek alatt a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó a táncművészet elismert és fontos fesztiváljává nőtte ki magát. Bebizonyosodott, hogy nemcsak a pécsi és a régióbeli közönség számára fontos, mivel ez az egyetlen nívós táncfesztivál a régióban, de a professzionális együttesek életében is jelentős szerepet játszik, mint fontos bemutatkozási és szakmai találkozási lehetőség. Itt tudjuk lemérni, egymásnak és a külföldi együtteseknek megmutatni mit tudunk, hol tartunk, s ez által új impulzusokhoz jutva fejlődhetünk.

Kiemelten fontos hozadéka a pécsi találkozónak, hogy végre valódi együttműködés jött létre az ország nagyegyüttesei (Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, Magyar Nemzeti Balett) között, s alapvetően lazult a Budapest-centrikus szemlélet a táncművészetben. A tánctalálkozón kialakult kapcsolatoknak is köszönhető számos újabb fellépési lehetőség, újabb közös projektek megjelenése a hazai táncéletben 2007 óta.

Koncepciónk egy másik alapeleme: kizárólag olyan táncelőadásokat hívunk meg, melyek Pécsett és a régióban még nem voltak láthatók. Külföldi produkciók esetén próbálunk magyarországi bemutatóra törekedni. A hazai együttesek produkciói közül is a legújabbakat választjuk, és arra törekszünk, hogy legalább vidéki bemutatója legyen a pécsi az aktuális előadásnak. Válogatásunk további fontos idekapcsolódó szempontja, melyet hosszú távon tudunk megvalósítani, de az elmúlt évek programját áttekintve látszik a tudatosság: minden évben újabb együttesek/produkciók számára is kívánunk bemutatkozási lehetőséget biztosítani. Ennek egyrészt az az oka, hogy szeretnénk a Tánctalálkozó különlegességét, egyediségét és megismételhetetlenségét hangsúlyozni, másrészt – főként a magyar együttesek szempontjából – szeretnénk minél több társulatnak bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A fesztivál alapvetően a professzionális táncegyüttesekre épít, azonban lehetőségeink szerint a helyi tánciskolák, amatőr együtteseknek is helyt adunk bemutatkozásra.
Szándékoltan törekszünk a tánc különböző műfajainak együttes megjelenésére, mert – ahogy ez a Tánctalálkozó nevében is megmutatkozik – nem balettfesztiválban gondolkodunk. A tánc műfaját szeretnénk egy héten át ünnepelni, együtt a táncszerető közönséggel, a nagy táncos hagyományokkal rendelkező városunkban.

Bátran állíthatjuk, hogy a pécsiek már magukénak érzik a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, hiszen a 2010-es csúcsprogramot követően is évről évre egyre nagyobb az érdeklődés a közel egyhetes táncünnep iránt. A táncszerető pécsi közönség rajongása és a találkozók látogatottsága bennünket igazol, hiszen nem adtuk fel az Európa Kulturális Fővárosa év után sem, és elsősorban a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével már több, mint egy évtizede megrendezzük a régió egyetlen professzionális táncfesztiválját.

 

 

 

Hazai fellépők 2007-től:

Bozsik Yvette Társulat, Budai László és Pirity Andrea, Budapest Táncszínház, Duda Éva Társulat, Duna Művészegyüttes, Duna Táncműhely, Duna Művészeti Társaság, Fehér Ferenc, Fejes Ádám, Feledi Project, Frenák Pál Társulat, Fülep Márk: Magyar Motívumok (Tóth Ildikó Fecske, Farkas Zoltán Batyu), GG Tánc Eger, Góbi Rita Társulata, Győri Balett, Hodworks, Honvéd Táncszínház, Inversedance – Fodor Zoltán Társulata, Kecskemét City Balett, KFKI Kamarabalett, Közép-Európa Táncszínház, Madách Musical Táncművészeti Iskola, Magyar Állami Népi Együttes, Magyar Mozdulatművészeti Társulat, Magyar Nemzeti Balett, Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Miskolci Balett, Pannon Várszínház (Ladányi Andrea, Krámer György), Pécsi Balett, PR-Evolution Dance Company, Radioballet, Szegedi Kortárs Balett, Testbeszéd Projekt - Lázár Eszter, TranzDanz, Urban Dance Theatre

Valamint:

Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola, A Hetedik kortárs táncműhely, Hip-Hop Elements Crew, Fonti Five, Mecsek Táncegyüttes, Misina Néptáncegyüttes, PTE Táncoló Egyetem, Tanac Néptáncegyüttes, Bonyhádi Széchenyi István Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Apáczai Nevelési Központ Táncművészeti Tagozat és Művészeti Iskola, Kapronczai Művészeti Iskola, Mandala Jógastúdió, Pécsi Fordan Táncklub, Enemy Squad, Pitypang Tánciskola, Fonti 5 Tánccsoport, Aranyszalag Pécs RGSE, Flamenco Sopianae, Klub74 Tánciskola, T-Dance Hip-Hop S.E., Club Cubano Tánciskola, Eurodance Táncszínház, Pyrgos Táncegyüttes, Rila Zenekar

Külföldi fellépők:

Moszkvai Kortárs Balett - Oroszország, ELKELAM Hellenic - Görögország, Jozef Nadj – Szerbia/Franciaország, Dance Works Rotterdam - Hollandia, Horvát Nemzeti Balett, Európai Tánckaraván, Dansgroep Amsterdam - Hollandia, Pozsonyi Szlovák Nemzeti Balett, Compagnie Marie Chouinard - Franciaország, Vertigo Dance Company - Izrael, Újvidéki Szerb Nemzeti Színház Balettegyüttese, Hiroaki Umeda - Japán, MotionHouse - Egyesült Királyság, Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, Danzabierta - Kuba, Ballet Preljocaj – Franciaország, Kamea Dance Company - Izrael, Karma Dance Project - Franciaország, Black Box Dance Company - Dánia, M Studio - Románia

A Nemzetközi Balettgála fellépői - az Art Management Agency szervezésében

Magyar együttesek: Magyar Nemzeti Balett, Pécsi Balett, Győri Balett

Külföldi együttesek: Bécsi Állami Operaház junior balettegyüttese (Ausztria), Bukaresti Nemzeti Operaház balettegyüttese (Románia), Dán Királyi Balett (Dánia), Észt Nemzeti Balett (Észtország), Grazi Operaház balettegyüttese (Ausztria), Holland Nemzeti Balett (Hollandia), Izrael Balett (Izrael), Jeruzsálem Balett (Izrael), Katalán Nemzeti Balett (Spanyolország), Lengyel Nemzeti Balett (Lengyelország), Lett Nemzeti Balett (Lettország), Linz Balett (Ausztria), Pilsen Balett (Csehország), Salzburg Balett (Ausztria), Stuttgart Balett (Németország), Szlovák Nemzeti Balett (Szlovákia)


Fotó: Borbás Betti | a képen: Balogh Csongor