09.15.

XIV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Pécsi Balett Piroska és a farkas - bemutató előadás

15:00 | Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

Jegyvásárlás

- mesebalett egy részben -
Az előadás időtartama: 50 perc | Az előadást 5-13 éves korú gyerekeknek ajánljuk.

Alkotók:

Zeneszerző, zenei szerkesztő: Riederauer Richárd 
Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Julcsi
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Koreográfus: Molnár Zsolt Harangozó-díjas
Rendező: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész

Előadják:

Piroska: Frank Edina / Karin Iwata
Farkas: Koncz Péter / Varga Máté
Nagymama: Kócsy Mónika 
Vadász: Tuboly Szilárd 
Anyuka: Szécsi Theodóra / Ujvári Katalin Harangozó-díjas
Piroska barátja:  Balogh Csongor / Matola Dávid 
Béka: Erdélyi Zsombor / José Blasco Pastor
Szitakötő: Kis Jana Luca
Balettmester: Molnár Zsolt Harangozó-díjas/ Vincze Balázs Harangozó- Imre Zoltán- és Seregi-díjas
Fa: Szendrői Bence

2020-ban Piroska és a farkas történetét adaptálja táncszínpadra a Pécsi Balett, Molnár Zsolt, a társulat kimagasló tehetségű táncművészének koreográfiájában. Molnár Zsolt, a Pécsi Balett Harangozó-díjas szólistája már több ízben megmutatta alkotói tehetségét: a Rómeó és Júlia társkoreográfusaként, a Belső vonzás, a Tűzmadár-szvit és a Táncszvit című egyfelvonásos balettek önálló koreográfusaként. Alkotói tapasztalata, kiváló tánctechnikai tudása, különleges testtudata és sajátos, jól felismerhető táncnyelve alkalmassá teszik a feladatra. Az ifjú koreográfus alkotótársa és segítője a mesebalett rendezőjeként Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész. Sok éves szakmai tapasztalata és tudása a garancia a produkció professzionális megvalósítására. A Pécsi Balett táncművészei kiemelkedő tánctudásuk mellet egyedi karakteralakítási képességgel rendelkeznek, így méltó módon képesek a táncművészet népszerűsítésére, az ifjúság színházi nevelésére, a tánc speciális, mindenki által érthető nyelvén.

„A mi mesénk egy balett-teremben kezdődik. Piroska társaival egy új táncelőadás bemutatójára készül. A próbateremben, gyakorlás közben kapja a hírt, hogy nagyanyja megbetegedett, és azonnal vinni kell neki valami ennivalót. Legjobb barátja felajánlja, hogy szívesen elkíséri, így együtt indulnak el Piroska édesanyjához. Az anyuka átadja nekik az ennivalóval telepakolt kosarat és kéri a fiatalokat, hogy igyekezzenek. A nagymama házához az erdőn keresztül vezet az út. Két kedves szelíd kis állat csatlakozik a fiatalokhoz útközben. Piroska megörül az új barátoknak és megfeledkezik a kosárról. Mikor visszaszalad érte, egy öreg bácsival találkozik, aki kíváncsi, mi van a kosárban és hova tart Piroska. Szegény kislány nem tudja, hogy az öreg bácsi valójában egy álruhás farkas. A történet folytatását biztos ismeritek. Ugyan a mi előadásunkban kicsit másképp bűnhődik a farkas, de mint általában a mesékben, minden jó, ha vége jó!
Sok humorral és meglepetéssel meséljük el nektek Piroska és a farkas történetét a tánc különleges nyelvén. Gyertek, szeretettel várunk benneteket!”


A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 


 


A bemutató időpontja: 2020. szeptember 15. 15.00 | Helyszíne: Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház
Budapesti bemutató a Nemzeti Táncszínház szervezésében:  2020. szeptember 26. 17.00 | Nemzeti Táncszínház - nagyterem.  


A plakát Kedves Luca, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 2.a osztályos tanulójának rajza alapján készült.

Grafika: Sándor Zsolt.