09.13.

Pécsi Balett Carmina Burana

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

Zeneszerző: Carl Orff
Dramaturg: Vincze Balázs, Uhrik Dóra
Díszlettervező: Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: Fekete Katalin
Vetítéstervező: Pázmány Virág
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna, Vincze Brigitta

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs 

Idegen: Koncz Péter
Anya: Ujvári Katalin
Remény: Matola Dávid
Lány: Karin Iwata / Frank Edina

és a Pécsi Balett táncművészei:

Bozsányi Liliána, Kis Jana Luca, Kócsy Mónika, Nagy Írisz, Rónaki Nina, Szécsi Theodóra, Balogh Csongor, Erdélyi Zsombor, Molnár Zsolt, José Blasco Pastor, Rayco Lecuona Suaréz, Szabó Márton, Szendrői Bence, Varga Máté

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis csodás kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra. Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze koreográfiáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti helyszíneken, országszerte és külföldön egyaránt.


Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.


A Carmina Burana a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

              

 

Grafika: Sándor Zsolt