09.13.

XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Tánc-Szín-Tér PTE Táncegyüttes

18:30 | Színház tér

Ingyenes szabadtéri program.

A csoport a Táncoló Egyetem keretein belül jött létre, a legkülönfélébb táncstílusú produkciók előadására. A tagok kivétel nélkül PTE hallgatók, akik mindannyian megalapozott tánctudással rendelkeznek, és örömmel áldoznak idejükből a heti több órás komoly próbákra és a rendszeres fellépésekre. Számos műfajban készülnek koreográfiák: pl. salsa, hip-hop, latin-amerikai táncok, electric boogie, showtánc, musicaltánc, swing, rock and roll, cheerleading, country-show, palotás, klasszikus balett, kortárs tánc, jazztánc, argentin tangó, kortárs néptánc, flamenco. Táncos divatbemutatók, élő zenés produkciók kísérőjeként készült tánc-show, valamint táncoló szobrok egyaránt szerepelnek a repertoáron, ahogy táncok betanítását rendezvényekre, helyi tánc- és mozgáskurzusok, táncházak, csapatépítő tréningek megtartását is vállalják.

Az együttes eddig nagy sikerrel szerepelt számos egyetemi, városi és megyei rendezvényen, felléptek már Király Viktor, a Dívák éjszakája – Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit –, Mága Zoltán és Gergely Róbert táncosaiként is, valamint rendszeres résztvevői a PEAC-PÉCS Női Kosárlabda Klub helyi mérkőzéseinek, a csapat cheerleaderjeiként. 2012 szeptemberében mutatták be első önálló egész estés táncestjüket Pezsgő-Tánc-Emlékek címmel, Bereczki Zoltán és számos meghívott vendég közreműködésével. A 2013. szeptember 19-én bemutatásra kerülő legújabb estre olyan barátaikat hívták meg szereplőként, akik szintén valamennyien szorosan kötődnek a tánchoz és a Pécsi Tudományegyetemhez.

A Pécsi Balett a PTE Táncegyüttes hivatalos mentora.

Pécsi Balett Carmina Burana

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

Zeneszerző: Carl Orff
Dramaturg: Vincze Balázs, Uhrik Dóra
Díszlettervező: Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: Fekete Katalin
Vetítéstervező: Pázmány Virág
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna, Vincze Brigitta

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs 

Idegen: Koncz Péter
Anya: Ujvári Katalin
Remény: Matola Dávid
Lány: Karin Iwata / Frank Edina

és a Pécsi Balett táncművészei

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis csodás kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra. Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze koreográfiáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti helyszíneken, országszerte és külföldön egyaránt.


A Carmina Burana a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

              

 

Grafika: Sándor Zsolt