09.21.

TREZORMOZI Feledi Project: Revenge (Élektra)

11:00 | Trezor Rendezvényház

Az előadás Euripidész Élektra drámájából inspirálódik.

A darab a női tragikum előadása. Sorstragédia.  A megbékélés, a bosszú és a háborgó lelkiismeret által szított őrület feszül egymásnak. A disszonancia egy olyan ógörög mítoszréteggel párosul, amely az emberi tudat legelemibb és legsötétebb rétegeibe hatol.

Ha jól értelmezzük a klasszikus szöveget,nagyon is mai, nekünk – és talán rólunk is – szól Euripidész tragédiája, tehát Élektra, Oresztész, Klütaimnésztra és a többiek története minket is érintő, örökké érvényes emberi – morális és gyakorlati – kérdésekre ad válaszokat.

Elhallgattatni bárkit…nehogy folt maradjon a hófehérnek mutatott falon.

Lehet-e a bűnt tisztára mosni? Az erőszakot újabb erőszakkal semmissé tenni? A bosszú, a belső vágyaink mechanizmusát tárja elénk, benne az emberi viszonyok alakulását.

A gyönyör, amire vágyunk, és a bűn, amitől rettegünk. Bár nem kizárt, hogy fordítva, lévén a gyönyör elaltat, a bűn viszont, ha már elkövettük, további bűnökre sarkall, olyanokra, melyek nélkül sosem leszünk többek, mint hallgatással besározódott cinkosok. És olyan ez a világ, hogy mindig lesz valamiben cinkosnak lennünk, csak hallgatni kell, és túlélni valahogy.

Előadók:
Horváth Zita (Recirquel Cirque Danse by Bence Vági), Safranka-Peti Zsófia, Jurák Bettina, Csizmadia Tamás, Nagy Csaba Mátyás, Feledi János és a Kézér Ballée növendékei

Zenei szerkesztő és látvány: Feledi János
Jelmez: Matisz Gábor, Henez Mariann
Dramaturg: Lisztóczky Hajnal
Fény: Hepkó Miklós
Alkotó, koreográfus, rendező: Feledi János

Támogatók: NKA, Müpa, Nemzeti Táncszínház, Pro Progressione
Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa. 
A bemutató a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében, a Müpa szervezésében valósult meg.


A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A helyek száma korlátozott.
Előzetes regisztráció 2021. szeptember 16-ig: info@pecsibalett.hu