09.24.

XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Tánctalálkozó PLUSZ Varidance Társulat

17:00 | Dóm tér

Jegyvásárlás

Belépés kizárólag regisztrációs jeggyel!
Az ingyenes regisztrációs jegyek 2021. 09. 20-tól elérhetőek itt a JEGYVÁSÁRLÁS gombra kattintva.

Varidance Társulat: Magyar táncRAPszódia

Vári Bertalan Társulata 2011 márciusa óta működik ezen a néven. Kreatív, humoros, dinamikus produkciókkal állnak színpadra, melyekben az autentikus magyar (és más nemzetiségi) néptáncot a ma embere által is könnyen befogadható és szerethető módon mutatják be. A rendkívül sokszínű magyar néptánchagyomány és -kultúra egyedülálló az egész világon. A Varidance ebből a sajátos kultúrkincsből merít; a tradicionális elemeket különböző táncstílusokkal (többek közt a sztepp, hip-hop, kortárs) és más műfajokkal (mint a cirkusz, színház, film) ötvözi és modern, különleges, egyedi stílussá varázsolja. Ebben a szellemben színpadra állított művek alkalmasak kultúránk megismertetésére, népszerűsítésére hazánkban és határainkon túl is. A táncszerető közönségnek szóló, nyilvános előadások mellett más események is színesítik a műsornaptárt – fesztiválokon, ünnepségeken, bálokon, televíziós showműsorokban és zártkörű, céges rendezvényeken is hangos sikerrel lép fel a Varidance. 

A világszerte ismert Brahms, Magyar táncainak ízléses feldolgozása találkozik a modern köntösbe bújtatott néptánc hagyományainkkal. A lánytáncok lágysága, páros táncaink romantikája, a férfitáncok virtuozitása keveredik a hip-hop lazaságával ... kaszák villannak, libben a szoknya, bajusz megpödörve ... fent a baseball sapka, lent a csizmák bokáznak ... A tánc, a zene és a beatbox általunk létrehozott vidám, energikus, különleges ötvözése méltóképpen népszerűsíti a magyar kultúrát és minden korosztály számára felemelő élményt nyújt.

Beatbox: Jammal

Fekete János „Jammal” zenész családban nőtt fel, ahol mindig zene vette körül. Ennek hatására elkezdett először dobolni majd később beatboxolni. A Kőbányai Zenei Stúdióban dob szakon végzett 2011-ben. A zenekarokon kívül még színházban is zenél. Itt főleg hangutánzással, hangeffektekkel, beatboxszal egészíti ki a színdarabot. Magyarországon kívül még több más országban lépett fel.

Rendező, koreográfus: Vári Bertalan

 

Tánctalálkozó PLUSZ FlamenCorazónArte Táncszínház

20:00 | Dóm tér

Jegyvásárlás

Belépés kizárólag regisztrációs jeggyel!
Az ingyenes regisztrációs jegyek 2021. 09. 20-tól elérhetőek itt a JEGYVÁSÁRLÁS gombra kattintva.

FlamenCorazónArte Táncszínház: Ritmo Flamenco

A flamenco misztériuma az előadók személyiségében rejlik, hiszen ez a műfaj a lélek szabad megnyilvánulásáról szól. A szenvedélyes táncok, az érzelemdús dallamok és a vérpezsdítő ritmusok egysége szuggesztív erővel hat. Az előadók és a közönség közötti mágikustér az, ahol a Duende életre kelhet. Az energiák átadódnak, egyesülnek, feltöltenek, elvarázsolnak.
A flamenco hasonlóan többágú műfaj, akárcsak a jazz, mely képes befogadni más hangszereket és stílusokat is. Azért válik oly izgalmassá és minden alkalom egyedivé, mert végig jelen van az improvizációs játék lehetősége. A táncos nemcsak előadója, hanem mozdulataival, lábkopogásával rejtett karmestere és alkotója is a kották nélküli műnek.
A flamenco ősi tradíciókból táplálkozó, modern művészeti ág, mely a jelen kor meghatározó és kiemelkedő műfaja. Ez a rejtélyesnek tűnő világ most virágkorát éli, melyet hazánkban a FlamenCorazónArte Táncszínház táncművészei és koreográfusai, anya és lánya, Lippai Andrea és Pirók Zsófia hiánypótló módon képviselnek.

Flamenco tánc, koreográfia: Lippai Andrea és Pirók Zsófia

Flamenco gitár: Alex Torres
Ütőhangszerek: Tar Gergely
Klarinét: Cserta Balázs

Fotó: Bogdány Nikolett