09.21.

XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

TáncSzínTér a Színház téren

16:00 | Színház tér

Pécsi tánciskolák, egyesületek, csoportok bemutatkozása.

Projektvezető: Papp Viktor, a Pécsi Fordan Táncklub alapítója

Fellépők:

EuroDance Táncszínház
Club Cubano Táncstúdió
Pécsi Corazón Flamenco Duó
Pécsi Fordan Táncklub
Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház

 

 

Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt - Óda az énekes madárhoz

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint az előadások védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak és maszk viselése sem kötelező!

Táncszínjáték

Vajon kik azok a fiatal nők és férfiak, akiket a Magyar Állami Népi Együttes Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhozelőadásán a színpadon láthatunk? Honnan jöttek, hová tartanak, miért visel közülük néhány hátizsákot? 
Tulajdonképpen könnyű a válasz: a Tisztelt Néző olyan kitűnő, sokoldalú előadóművészeket láthat, akik rajongva szeretik a folklórt, miközben a mában élnek, és művészetükkel a ma emberét akarják megszólítani. Nincs ebben ellentmondás, mert az autentikus néptáncok, a népzene, a dalok, a Tamási-szövegek olyan emberi érzéseket közvetítenek, amelyek soha nem kopnak ki a divatból, még akkor sem, ha azokat folyamatosan változó élethelyzetek váltják ki. E változások ugyanis leginkább csak felszínváltozások, melyek közepette a folklór az emberi lélek mélyére hatol, és mindemellett képes a múlt mélységes mély kútjából és az aktuális kor megkívánta új formákból folyamatosan újrateremteni magát.
A hátizsák és a tornacipő a ma népviselete: leginkább gyalog járó, kíváncsi, nyitott, érdeklődő (fiatal) emberek hordják. Az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhozTamási Áron eredeti műve nyomán készült (nép)zenés-(nép)táncos színházi feldolgozásában az autentikus folklór – újszerűen, szokatlanul – kortársszínházi játékstílussal kerül szerves egységbe. Az így létrejött komplex színpadi nyelvezetben magától értetődő természetességgel mutatkozik meg az élő folklór örök aktualitása. A ma játszódó történetben kihűlt kapcsolatban kínlódik két negyven felé közeledő pár. A nők, Eszter és Regina már szeretnének megállapodni; a férfiak, Lukács és Máté „életkezdési dilemmában” őrlődnek: halogatják a családalapítást, mert előbb stabil egzisztenciát akarnak teremteni. A párkapcsolati válságban a nők elvarjúsodnak, a férfiak a pohár felé nyúlnak, és élvezetek hajszolásáról ábrándoznak. Mindkét párnak két tizenéves fiataltól kell megtanulnia, hogy az embert boldoggá csakis az őszinte, tiszta szerelem teszi, és csak az adhat az életkezdéshez elegendő bátorságot.

Tamási Áron Énekes madár című színműve nyomán írta: Kutszegi Csaba

Az előadáson idézetek hangzanak el József Attila, Juhász Gyula, Petőfi Sándor, William Shakespeare és Weöres Sándor írásaiból és egy jakut hősi énekből.

Zeneszerző: Pál István Szalonna
Koreográfusasszisztensek: Módosné Almási Berta, Bacsó Lilla, Farkas Fanni
Koreográfusok: Darabos Péter, Mihályi Gábor, Módos Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán

Látványtervező: Árvai György
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Fény: Fodor Zoltán
Hang: Szabó Péter
Videoanimáció: Korai Zsolt
Színészmesterség: Csábi Anna
A rendező munkatársa: Kutszegi Csaba

Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Előadja: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara

Főszereplők:

Gondos Eszter, nő,negyvenfelé: Lévay Andrea
Gondos Regina, nő, negyvenfelé: Hetényi-Kulcsár Klára
Gondos Magdolna, tizenéves lány: Aranyos Norina
Bakk Lukács, férfi, negyvenfelé: Kiss Balázs
Préda Máté, férfi, negyvenfelé: Farkas Máté
Kömény Móka, tizenéves fiú: Szabó Zsombor
Kömény Ignácné, Móka anyja: Farkas Fanni
Pap: Pálffy Zoárd
Boszorkány: Jávor Katalin
Kikiáltó: Karé Árpád

Zenekarvezető: Radics Ferenc
Tánckarvezető: Ágfalvi György
Tánckari asszisztensek: Borbély Beatrix, Jávor Katalin, Farkas Máté, ifj. Zsuráfszky Zoltán
Művészeti vezető: Pál István Szalonna
Együttesvezető: Mihályi Gábor

 

PB2Company Breakout

21:30 | Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

FIGYELEM! AZ ELŐADÁS 18 ÉVEN ALULIAKNAK NEM AJÁNLOTT! 

Az előzetes információtól eltérően az előadás helyszíne a Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínháza!
 

A professzionális pécsi táncművészekből álló PB2Company kortárs, aktuális társadalmi problémákra reflektáló projektjeivel, koreográfiáival kíván betörni Pécs és a régió táncéletébe. BREAKOUT című bemutatkozó egyfelvonásos koreográfiában és az alkotói folyamat során az alkotók és az előadók művészi elképzeléseiket szabadon megvalósítva, kötöttségek nélkül teljesedhetnek ki, szabadon kísérleteznek új, akár kissé meghökkentő táncnyelvvel, vizualitással, zenével, gondolatisággal. A projektben alkotó művészek egymást inspirálják azzal a céllal, hogy komfortzónájukból kimozdulva hozzanak létre egy előremutató, fontos előadást.

"Bárhova nézünk, történeteket látunk. Még akkor is, ha csak a részletét látjuk. Tudjuk, van valahol egy eleje, és lesz valamikor egy vége. De a változás lehetősége mindig, minden találkozásban benne van. A kérdés az, hogy élünk-e vele, vagy fel sem ismerjük... A Breakout történetében 5 ember kap lehetőséget arra, hogy életük megváltozzon, kitörhessenek mindabból, amibe lassan beleőrülnek. Rajtuk múlik..."

Előadják: Frank Edina, Karin Iwata, Koncz Péter, Molnár Zsolt, Szabó Márton

Zene: montázs
Látvány: Vincze Balázs
Fény: Farkas Gyula
Koreográfusok: Frank Edina, Karin Iwata, Koncz Péter, Molnár Zsolt, Szabó Márton
Rendező: Tucker András

Mindannyiunk vágya kitörni a szabályok fogságából. Vágyunk a szabadságra, a korlátok nélküliségre. Elemi szükségünk van az emberi kontaktusra, az érintésre, és arra, hogy mi is érinthessünk. Hatalmas a feszültség az emberekben, ha korlátozva vannak, sokakon eluralkodik a félelem. Ez azonnal egy másik lelkiállapotba sodorja őket. Ennek az állapotnak a feloldását keressük a koreográfiai folyamat során. Vajon hogyan tudunk kitörni a félelmeink rabságából? Mit jelent ez a felfokozott helyzet egy táncművész számára?

Az előadás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


A részvétel ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben.