09.20.

XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

TáncSzínTér a Színház téren

16:00 | Színház tér

Pécsi tánciskolák, egyesületek, csoportok bemutatkozása.

Projektvezető: Papp Viktor, a Pécsi Fordan Táncklub alapítója

Fellépnek:

Pécs Breakers és a Body Rock Break Egyesület
Ritmo Sporttánc Egyesület
ANK Művészeti Iskola
Senior Örömtánc 

 

 

Bozsik Yvette Társulat | Inversedance - Fodor Zoltán Társulat Nyaralás | Te meg a világ

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint az előadások védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak és maszk viselése sem kötelező!

1. rész: Bozsik Yvette Társulat: Nyaralás – emlékül keresztapámnak

Bozsik Yvette nemrég elhunyt szeretett keresztapja és gyerekkori balettmestere, Mozsonyi Albert tiszteletére és emlékére készítette produkcióját. A mű egyszemélyes vallomás emlékekből és álmokból, mely az élet és a halál körforgását ünnepli.
A darabban szereplő táncművészek jól felismerhető, tipikus karaktereket ábrázolnak, akik valahol egy időben és térben találkoznak, majd elválnak útjaik. A különböző jelenetek és a koreográfia álomszerű, de egyben naturális világát az alkotók saját gyerekkori élményei, benyomásai is inspirálták, melyek a humor, a groteszk, az abszurd, a tánc, a színházi eszközök és az akrobatika dinamikus váltakozásából épülnek.

Táncolják: Hasznos Dóra, Hortobágyi Brigitta, Samantha Kettle, Krausz Alíz, Hegedűs Zsófia, Sebestyén Tímea, Széki Zsófia, Gombai Szabolcs, Krizsán Dániel, Vati Tamás, Aradi Zsolt, Indrei Ábel, Kalmár Attila, Zambrzycki Ádámés Iványi Mirkó

Tér: Vati Tamás
Fény: Pető József
Jelmez: Bati Nikoletta
Zene: Philippe Heritier
Kreatív producer : Iványi Marcell
Próbavezető, asszisztens: Soós Erika
Koreográfus: Bozsik Yvette

Támogatók: NKA, MMA, EMET

Fotó: Horváth Judit (nagy kép fent)


2. rész: Inversedance - Fodor Zoltán Társulat: Te meg a Világ

Szabó Lőrinc kétszeres Kossuth-díjas és József Attila díjas költő, műfordító, a 90-es évek egyik legkiemelkedőbb alkotója volt. A magyar líra nagy alakja gazdag életművet hagyott maga után, gazdagítva a magyar kultúrát. Saját műveinek megalkotása mellett neki köszönhetjük, hogy a világirodalom ikonikus íróinak, költőinek – mint többek között Shakespeare-nek, Johann Wolfgang von Goethe-nek, Moliére-nek, Guy de Moupassant-nak, Thomas Hardy-nak – műveit magyarul is olvashatjuk.

A Társulat ezen előadásával Szabó Lőrinc munkássága előtt szeretne tisztelegni, a költő születésének 120. évfordulója alkalmából. A „Te meg a világ” című darabban az azonos című kötet válogatott verseinek inspirációjából szeretnénk megalkotni egy olyan képi világot, mely egyszerre tükrözi és bemutatja a költő ezen életperiódusában írott műveinek gondolatiságát, mindazonáltal túlmutat a szavak konkrétságán, utat adva a szabad asszociációknak is. Az előadás követni kívánja a költő viszonyrendszerekre vonatkozó hármas tematizálását, melyben az ÉN mellett helyet kap az énhez képest definiált TE, és e kettőt körülölelő környezet. Ez a hármas rendszer lehetőséget ad az egészen intim ábrázolásmódra, melyben az ÉN mint egy önmegszólítás, külső szemlélőként figyeli a TE felismert, vagy tudat alatt csapongó vágyait, elakadásait. Másik oldalról pedig a nagyvilág felől közelítve, különböző módokon ábrázolja a tömeg és egyén viszonyát, kapcsolatát. Szabó Lőrinc kérdésfelvetései bár magukban hordozzák állandó aktualitásukat, most, mikor talán változni kényszerül a világ, még nagyobb hangsúlyt kap az önelemzés, az egyén szerepe és felelősségvállalása és ily módon a társadalomban, kapcsolati hálójában elfoglalt helye.

„Bennünk, bent, nincs részlet s határ,
nincs semmi tilos,
mi csak mi vagyunk, egy-egy magány,
se jó, se rossz.
Rejtőzz mélyre magadba! Ott
még rémlik valami elhagyott
nagy és szabad álom, ahogy
anyánk, a végtelen
tenger, emlékként, könnyeink
s vérünk savában megjelen.”

( Szabó Lőrinc – Az Egy álma)

Koreográfus: Fodor Zoltán
Látvány és fényterv: Fodor Zoltán
Zene: Gergely Attila
Díszlet: Rákay Tamás
Jelmez: Veréb Diána Sára
Dramaturgia: Juhász Károly

Táncolják: Chiara Alessandro, Clark David Bonus Ortega, Bódi Bianka, Dowidat Sára, Paláncz Daniéla, Petrőcz Cintia Vanessza, Yun Ju Huang

Létrejött Balatonföldvár Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Előadó és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával.

Az előadás bemutatója a Nemzeti Táncszínházban, közös programként valósult meg. 

 

Fotó: Csendes Krisztina

Vasas Művek EXIST

21:30 | Színház tér

Jelenkori társadalmunk felveti a kérdést, mit is jelent Nőnek lenni a mai és mindenkori világban. Az előadásban két nő, két individuum keresi a válaszokat, egymástól függetlenül és egymás relációjában. Jelentik egymásnak a barátot, a riválist, a testvért, az anyát, olykor pedig egymás kivetülései, egymás ellenpólusai. Bár különbözőek, a társadalomáltal feléjük támasztott elvárások sorsközösséget szülnek közöttük.A darab kendőzetlenül, nyers őszinteséggelés fanyar humorral közelíti meg a témakört.Az előadás táncnyelvében,  vizuálisés a zenei világában is fellelhető a 21. század dinamikája, a zaklatottság, az erotikus túlfűtöttség, a gátlástalanság és a kiúttalanság érzése. A darab konklúziója sokkal inkább egy kérdés a nézők felé, mint egy egzakt válasz. Hogyan képes egy nő a valódi kiteljesedésre. Hogyan viszonyul az elférfiasodás kérdéséhez.Hogyan képes megküzdeni önnön tükörképével, függőségeivelés legnagyobb ellenségével, az idővel.

Koreográfus: Vasas Erika
Előadók: Esterházy Fanni, Vasas Erika
Zene: Halász Gábor
Jelmez: Pintér Áron
Dramaturgia, szcenográfia: Molnár Péter

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programja