09.17.

XV. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

TáncSzínTér a Színház téren

16:00 | Színház tér

Pécsi tánciskolák, egyesületek, csoportok bemutatkozása.

Projektvezető: Papp Viktor, a Pécsi Fordan Táncklub alapítója

Fellépnek:

Pécs Város Mazsorett Együttese és Tánckara
T-Dance Hip-Hop Tánc & Sportegyesület
Kapronczai Művészeti Iskola
EuroDance Táncszínház
Fonti Five Táncműhely

 

Pécsi Balett 60 Jubileumi Est

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések szerint az előadások védettségi igazolvány nélkül is látogathatóak és maszk viselése sem kötelező!

TÁNC- ÉS FILMPREMIER EGY ESTE

A Pécsi Balett hatvan éve valójában a táncművészet, ezen belül is a magyar táncos szakma sikertörténete.
A Pécsi Balett alapításának 60. éves jubileumát méltó módon szeretnénk megünnepelni: méltón az alapító, Eck Imre szellemiségéhez, az együttes sikereihez, az elmúlt 60 év alkotóihoz, az itt megfordult és jelenleg itt működő koreográfusok és táncművészek magas szintű szakmaiságához és elhivatottságához. A múlt hagyatékából, amit kötelességünk továbbvinni: a maximalizmus, a tánc, a munka iránti alázat és a folyamatos törekvés arra, hogy magunkból és szakmai tudásunkból a lehető legjobbat tudjuk nyújtani. Tesszük mindezt a hétköznapokban, a napi gyakorlatokon, a próbákon, az előadásokon, de egy jelentős évforduló alkalmából kiemelten fontos feladat a múlt és a jelen ünnepének megszervezése.

1. rész: Az iszonyat balladája - BEMUTATÓ ELŐADÁS

Eck Imre Szokolay Sándor zeneművére készített koreográfiájával mutatkozott be a Pécsi Balett társulata első hivatalos premierjén, 1961. január 3-án a Pécsi Nemzeti Színházban. Az iszonyat balladája ikonikus előadása az együttes történetének, melynek eredeti koreográfiája, az eredeti jelmezekkel minden jubileumon felújításra került. A Pécsi Balett alapításának 60. évfordulójára, teljesen új koncepcióval állítjuk színpadra emblematikus darabunkat a kortárs tánc nyelvén. Az emberi kapcsolatok feszültségét, egymás megértésének hiányát, a hatalom lehetőségeit és az egymásra fordított figyelem eredményeként elérhető győzelmet, egy félelmektől szabadabb világ lehetőségét szeretnénk megmutatni a jelenlegi társulat táncnyelvén és karaktereivel. A koreográfiát Zachár Lóránd táncművész, koreográfus készítette, munkatársa Vincze Balázs, az önálló Pécsi Balett alapító igazgatója, művészeti vezetője. A Pécsi Balettet mindig is jellemző nyitottság és innovatív szemlélet jegyében a jelmeztervezésre Kozarics Viktor pécsi alkotót kértük fel, akinek ez volt az első táncszínházi munkája professzionális balettegyüttessel. Szokolay Sándor örökérvényű zeneműve Vincze izgalmas színházi látásmódja, különleges színpadi víziói, Zachár sajátos világképe, dinamikus és progresszív táncnyelve, Kozarics egyedi kosztümjei, valamint a Pécsi Balett kiemelkedő tehetségű táncművészei együtt alkotják meg  Az iszonyat balladájának 21. századi változatát.

Zeneszerző: Szokolay Sándor Kossuth- és Erkel-díjas Érdemes és Kiváló  művész 
Jelmeztervező: Kozarics Viktor
Dramaturg: Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas Érdemes művész
A koreográfus asszisztense: Ujvári Katalin Harangozó-díjas
A koreográfus munkatársa: Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas Érdemes művész
Koreográfus: Zachár Lóránd Harangozó-díjas

Táncolják: Karin Iwata, Marina Pérez Ahedo, Frank Edina, Kis Jana Luca, Rónaki Nina, Balogh Csongor, José Blasco Pastor, Koncz Péter, Matola Dávid, Molnár Zsolt Harangozó-díjas, Szabó Márton, Varga Máté

A produkció a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. 

 

Fotó: Borbás Betti | A képen: Vincze Balázs művészeti vezető és Uhrik Teodóra ügyvezető

2. rész: Több mint balett - FILMPREMIER

A jubileum alkalmából egy dokumentumfilmet is készíttettünk, mely megszólaltatja a jelen és a múlt meghatározó alakjait: táncművészeket, alkotókat, munkatársakat, vezetőket, alapító tagokat. Ebben a formában, személyes történetek bemutatásával szeretnénk közel hozni a művészt a nézőhöz, így dokumentálva a pillanat művészetét az utókornak, hogy megőrizzük a múltat a jövőnek. A Több mint balett – a Pécsi Balett 60 éve címmel elkészült film a Pécsi Balett 60 évén átívelő dokumentumfilm, mely a múltidézés mellett leginkább a mára koncentrál. Megismerhetjük azokat a művészeket, akik nélkül ma a Pécsi Balett nem lenne az, ami. Mellékszálként öt fiatal balettművész “mindennapjait” mutatjuk be, az ő történetükön keresztül pedig nemcsak egy új darab elkészülésébe, hanem a balett világában bejárható különböző életutakba is betekintést nyerünk. 

Szakmai vezető: Uhrik Teodóra

A filmet a FILMING IN PÉCS stábja készítette:

Rendező: M. Nagy Richárd HSD.
Executive producer: Urbán Ernő
Forgatókönyvíró, rendezőasszisztens: Fiszter Ferenc
Vezetőoperatőr: Wenhardt Dániel
Producer: Farkas Adrienn
Főszerkesztő: Hajdú Zsófia
Zene, hangmérnök: Nagy Bálint
Vágó: Marosy Roland
Fővilágosító: Oláh László
Gyártásvezető: Müller-Takács Nikolett
Szerkesztő: Nádorné Sasvári Bernadett
Operatőrök: Figler Armand, Fiszter Ferenc, Paplauer Tamás Őrs, Reisz Dániel, Szabó Dániel, Varga Tamás
Grafikus: Bordás Melinda
Sminkmester: Mester Luca
Colorist: Fiszter Ferenc

Köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatását, melynek segítségével egy fantasztikus, nagyszabású emléket készíthettünk a Pécsi Balett múltjáról és jelenéről a jövő nemzedékének.

   

Idéző 1.84 Kortárs Néptánc Társulat Kaleidoszkóp Hommage á Bartók Béla

21:30 | Színház tér

Az Idéző 1.84 kortárs- néptánc Társulat Kiss-B. Ádám és Szabó Marcell és Bartók Béla örök érvényű műveiből tervez egy rendhagyó estet, melyben a zene és a tánc méltán tiszteleg a híres zeneszerző alakja előtt. Betekintést nyerünk a magyar idők történeti „kaleidoszkópjába”, mint színesen kavargó változások gyors egymásutánjába, a magyar néptáncok férfi világán keresztül. Bartók Béla klasszikus zongorára írt műveiből egy színes válogatás, két világ, két férfi táncszóló, két városi- verbunkos mikrokozmosz és végtelen variációi. Egyéni, sajátságos hangon tervezzük aktuális néptánc-színházi bemutatónkat egy felvonásban, körüljárva a nagyvárosi létünk és a magyar hagyományos kultúra relációit. A színpadi alkotói folyamatban megkoreografáltuk a tradícionális népi hegedűn megszólaltatott tánczenéket és a belőlük merítkező zongoradarabokat is.

…nem járhatnánk ezen a úton a bartóki örökség nélkül… feladatunk a méltó emlékezés és a továbbhaladás…

Bartók Béla magyar zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató, a közép-európai népzene nagy gyűjtője, a Zeneakadémia tanára; a 20. század egyik legjelentősebb zeneszerzője. 1906-ban Kodály segítségével és tanácsaival kezdte meg gyűjtőmunkáját. Bejárta az országot, majd más népek zenekultúráját is kutatta: járt szlovák nyelvterületen, Erdélyben és Észak- Afrikában (Biskra) is gyűjtött, az arab is népzenét tanulmányozta. Bartók életműve mind a magyar, mind az egyetemes zenetörténet szempontjából korszakalkotó jelentőségű. Bartók Béla műveinek, „muzsikái”-nak táncos képekben való kifejezése régi terveim között szerepelt, eddigi szakmai utam alatt végig inspirálóan hatottak rám. A bemutatóban többek között felcsendül, esetenként újra formálódik többek között az Allegro barbaro.

Zene: Bartók Béla, Kiss- B. Ádám és Szabó Marcell
Fénytervező/ Technikus: Patai Roland
Tánc/Koreográfia: Tókos Attila és ifj Zsuráfszky Zoltán

Bemutató: 2021. 07. 20. Nemzeti Táncszínház

Fotó: Rencz Norbert