09.18.

Flamenco Sopianae Flamenco Est

17:30 | Cella Septichora

A flamenco az európai és a keleti kultúrák keveredéseként létrejött ma is élő, folyton megújuló műfaj. Együtt él benne békében a tradíció és a 21. század, az andalúzok, a cigányok, a mórok és a zsidók különböző temperamentuma. Elemi ereje a közösségben rejlik, azoknak az összhangjában és közös nyelvezetében akik művelik... Itt és most... együtt!

Előadják:
Alex Torres – gitár
Jazhyan Terézia – ének
Pilári Áron – cajon
Markó Éva és Nagy Eszter – tánc

Fotó: Mihály László

A részvétel ingyenes!

Tánc-Szín-Tér PTE Táncegyüttes

18:30 | Színház tér

Ingyenes szabadtéri program.

A csoport a Táncoló Egyetem keretein belül jött létre, a legkülönfélébb táncstílusú produkciók előadására. A tagok kivétel nélkül PTE hallgatók, akik mindannyian megalapozott tánctudással rendelkeznek, és örömmel áldoznak idejükből a heti több órás komoly próbákra és a rendszeres fellépésekre. Számos műfajban készülnek koreográfiák: pl. salsa, hip-hop, latin-amerikai táncok, electric boogie, showtánc, musicaltánc, swing, rock and roll, cheerleading, country-show, palotás, klasszikus balett, kortárs tánc, jazztánc, argentin tangó, kortárs néptánc, flamenco. Táncos divatbemutatók, élő zenés produkciók kísérőjeként készült tánc-show, valamint táncoló szobrok egyaránt szerepelnek a repertoáron, ahogy táncok betanítását rendezvényekre, helyi tánc- és mozgáskurzusok, táncházak, csapatépítő tréningek megtartását is vállalják.

Az együttes eddig nagy sikerrel szerepelt számos egyetemi, városi és megyei rendezvényen, felléptek már Király Viktor, a Dívák éjszakája – Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit –, Mága Zoltán és Gergely Róbert táncosaiként is, valamint rendszeres résztvevői a PEAC-PÉCS Női Kosárlabda Klub helyi mérkőzéseinek, a csapat cheerleaderjeiként. 2012 szeptemberében mutatták be első önálló egész estés táncestjüket Pezsgő-Tánc-Emlékek címmel, Bereczki Zoltán és számos meghívott vendég közreműködésével. A 2013. szeptember 19-én bemutatásra kerülő legújabb estre olyan barátaikat hívták meg szereplőként, akik szintén valamennyien szorosan kötődnek a tánchoz és a Pécsi Tudományegyetemhez.

A Pécsi Balett a PTE Táncegyüttes hivatalos mentora.

Inversedance | Black Box Dance Company (DK) Bezzeg az én anyám... | NO SEX

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

Jegyvásárlás

Inversedance - Fodor Zoltán Társulat:
Bezzeg az én anyám…

Talán mindenkit foglalkoztat a kérdés, hogy mitől, hogyan váltunk olyan emberré, amilyenek most vagyunk. Miért reagálunk úgy dolgokra, helyzetekre, ahogy éppen reagálunk? Mi határozza meg gondolkodásunkat, mindennapi cselekedeteinket, rutinunkat.
A kérdés megválaszolása, vagy egyáltalán boncolgatása sokkal mélyebb és összetettebb, mint amit pár sorban, vagy egy 20-25 perces darabban meg lehet tenni. De az biztos, hogy legelső élményünk, kapcsolatunk az édesanyánk. Már az anyaméhben érzékeljük őt, félelmeit, érzéseit, már ezekkel a tapasztalatokkal születünk meg, és ahogy fejlődünk egyre több és több rakódik ránk másokból. A kérdés tehát, hogy, ebben a nagy kavalkádban hol kezdődök Én. Amíg ezt az Én-t nem találjuk, nem is tudjuk tudatosan irányítani az életünket, mások mögé bújunk, mások által akarunk kiteljesedni.
A szeretet mögé rejtett elnyomás sokszor generációról generációra öröklődik, és észre sem vesszük, mikor válunk elnyomottból elnyomóvá.”

Koreográfus: Balkányi Kitty
Zene: Gergely Attila, montázs
Fényterv: Fodor Zoltán
Előadja: az Inversedance Társulat táncművészei és meghívott vendégei

Az előadás az NKA Imre Zoltán Program, valamint az Előadó és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával valósult meg.


Black Box Dance Company (DK):
NO SEX - a world of gender

Koreográfus: Jason Mabana

Táncolják: Black Box Dance Company

A „NO SEX – NemVilág" című táncelőadás a saját magunk és a társadalom által előírt szexualitást és nemet érintő elvárásokra összpontosít. A helyszín egy doboz, melyben 4 test – 4 teremtmény – 4 ember – 4 egyén indul útnak, melynek során túlzóan, feltűnően, de elfogadóan szállnak szembe a nemet és szexualitást illető előírásokkal. Egyszerre egyesültek és szétesettek. Zavarodottak, szerelmesek, vagy éppen nem azok. Harci precizitással ugyan, de a hagyomány áramlásán haladnak, hogy végezetül kiússzanak az őket körülvevő káoszból, ám reménytelenül, hisz talán sosem lehetnek újra szabadok. A mű olyan ellentétekre épít, mint a zárkózottság és a nyitottság, a tökéletesség és a tökéletlenség kettőse, ezzel elérve a normatívák megkérdőjelezését. Ezen szerkezet segítségével megfogalmaz aktuális következtetéseket arról, hogy mi számít „divatosnak" a szerelem kapcsán, lényegében azt, hogy mit jelent férfinek és nőnek lenni.

Jason Mabana különleges koreográfiai nyelvének köszönhetően, a táncosok megtalálták a helyüket a műben. A darab a koreográfus, a táncosok és a művészi csapat közös együttműködésének eredménye.

Zene: Christian Tronhjem
Jelmezek: Åsa Gjerstad
Fényterv: Eirik Lie Hegre
Díszlettervező: Aske Skovsted Jensen

 

Támogató: a Dán Királyság Nagykövetsége