09.13.

XIII. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Tánc-Szín-Tér PTE Táncegyüttes

18:30 | Színház tér

Ingyenes szabadtéri program.

A csoport a Táncoló Egyetem keretein belül jött létre, a legkülönfélébb táncstílusú produkciók előadására. A tagok kivétel nélkül PTE hallgatók, akik mindannyian megalapozott tánctudással rendelkeznek, és örömmel áldoznak idejükből a heti több órás komoly próbákra és a rendszeres fellépésekre. Számos műfajban készülnek koreográfiák: pl. salsa, hip-hop, latin-amerikai táncok, electric boogie, showtánc, musicaltánc, swing, rock and roll, cheerleading, country-show, palotás, klasszikus balett, kortárs tánc, jazztánc, argentin tangó, kortárs néptánc, flamenco. Táncos divatbemutatók, élő zenés produkciók kísérőjeként készült tánc-show, valamint táncoló szobrok egyaránt szerepelnek a repertoáron, ahogy táncok betanítását rendezvényekre, helyi tánc- és mozgáskurzusok, táncházak, csapatépítő tréningek megtartását is vállalják.

Az együttes eddig nagy sikerrel szerepelt számos egyetemi, városi és megyei rendezvényen, felléptek már Király Viktor, a Dívák éjszakája – Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ladinek Judit –, Mága Zoltán és Gergely Róbert táncosaiként is, valamint rendszeres résztvevői a PEAC-PÉCS Női Kosárlabda Klub helyi mérkőzéseinek, a csapat cheerleaderjeiként. 2012 szeptemberében mutatták be első önálló egész estés táncestjüket Pezsgő-Tánc-Emlékek címmel, Bereczki Zoltán és számos meghívott vendég közreműködésével. A 2013. szeptember 19-én bemutatásra kerülő legújabb estre olyan barátaikat hívták meg szereplőként, akik szintén valamennyien szorosan kötődnek a tánchoz és a Pécsi Tudományegyetemhez.

A Pécsi Balett a PTE Táncegyüttes hivatalos mentora.

Pécsi Balett Carmina Burana

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

Zeneszerző: Carl Orff
Dramaturg: Vincze Balázs, Uhrik Dóra
Díszlettervező: Erdős Júlia Luca
Jelmeztervező: Fekete Katalin
Vetítéstervező: Pázmány Virág
A koreográfus asszisztense: Kovács Zsuzsanna, Vincze Brigitta

Rendező-koreográfus: Vincze Balázs 

Idegen: Koncz Péter
Anya: Ujvári Katalin
Remény: Matola Dávid
Lány: Karin Iwata / Frank Edina

és a Pécsi Balett táncművészei:

Bozsányi Liliána, Kis Jana Luca, Kócsy Mónika, Nagy Írisz, Rónaki Nina, Szécsi Theodóra, Balogh Csongor, Erdélyi Zsombor, Molnár Zsolt, José Blasco Pastor, Rayco Lecuona Suaréz, Szabó Márton, Szendrői Bence, Varga Máté

A Carmina Burana megkerülhetetlen téma, nagy feladat, mégis csodás kihívás egy koreográfusi pályán, mely előbb-utóbb bevonzza az alkotót. Orff kompozíciója egy magasabb régióba emeli a középkori diákdalokat. A zene magasztossága ihletet ad egy koreográfusi vallomásra. Az alkotó motiváló ereje az önsorsrontó és elgépiesedett világunk miatt érzett aggodalma az emberiségért, az emberségünkért, az erkölcsi megmaradásunkért, a lelki üdvünkért. Egyben az élet szentségét ünnepli, megcsillantva a reményt egy jobb jövőre.

Vincze Balázs művészeti vezető, rendező-koreográfus jól ismeri a pécsi közönség, ill. a polgári színházi hagyományokat kedvelő táncrajongók ízlését, kiválóan alkalmaz táncszínpadra ismert és közkedvelt irodalmi klasszikusokat. Nagyszerű arányérzékkel teszi követhetővé a cselekményt a tánc nyelvén. Klasszikus alapokra épülő kortárs koreográfiája különleges és látványos, szakmailag magas színvonalú, mégis befogadható és közönségbarát. Vincze koreográfiáit mindig a társulat inspirálja, rendszerint a karakterekből indul ki. A Pécsi Balett táncművészeinek karakterábrázoló képessége és előadóművészi tehetsége teszi egyedivé és sajátossá a társulat minden produkcióját. Ez a siker kulcsa, melynek eredményeként Vincze koreográfiáit folyamatos telt házakkal játsszák a Pécsi Nemzeti Színházban és a Nemzeti Táncszínház által szervezett budapesti helyszíneken, országszerte és külföldön egyaránt.


Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.


A Carmina Burana a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

              

 

Grafika: Sándor Zsolt