09.15.

Enemy Squad presents Pécs Breakers

17:00 | Cella Septichora

Az immár 28. évében járó legendás Enemy Squad az ANK támogatásában prezentálja a Pécs Breakers táncegyüttes bemutatóját a Cella Septichora bejárata előtt.

Lázár Eszter Testbeszéd Projekt 8

17:30 | Cella Septichora

Koncepció: Lázár Eszter
Alkotók: Lázár Eszter, Spala Korinna
Látvány: Pg Pál Gergely testfestő

Egy kis belső világ... ahova jólesik néha betekinteni, jólesik néha belelátni mások zárt életébe, intim perceibe. Nap, mint nap ezt tesszük a közösségi oldalakon "kukkolva", az utcán lopva benézve egy-egy ablakon. De mit látunk, vajon melyik valódi történet? Amit érzékelünk az valóban a másiké, vagy csak mi vetítjük bele, mi akarjuk azt látni, azt megélni? Valójában saját történetünk, gondolkodásunk az, amit észlelünk, csak közben elhitetjük magunkkal, hogy ismerjük a látottakat, a másik embert, a másik történetét?

A részvétel ingyenes!

Pyrgos Görög Zenekar és Táncegyüttes Görög Táncház

17:30 | Színház tér

A Pyrgos Görög Táncház a görögök és a görög nép kultúráját, zenéjét és táncait kedvelő nagyközönségének a találkozási helye. A hangulatos táncházi esték felelevenítik a görög tájak szépségét, a hamisítatlan mediterrán hangulatot és a tüzes görög virtust. A buzuki különleges muzsikájára az érdeklődők együtt táncolhatják „Zorba, a görög” táncát és sok más hagyományos görög lánc- és körtáncot.

Művészeti vezető – tánctanár: Takács Katalin

Mindenkit szeretettel várunk egy nagy közös táncra a Színház térre!

Pécsi Balett A makrancos hölgy

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás

2017 a Pécsi Balett történetében az újjászületés éve. Az alapítás után 56 évvel is hisszük és valljuk, hogy a modern tánchoz hasonló absztrakt művészet csak a közönség mindennapi tapasztalatára támaszkodva lehet hatásos. Az önálló Pécsi Balett első bemutatójának ezért Shakespeare örök érvényű történetét választottuk a mindenkori okos nőről. A mi makrancos hölgyünk fifikás és ravasz, látszólag a háttérben van, de az irányítást nem engedi ki a kezéből. Az előadás a jól ismert drámára támaszkodó, a legnemesebb értelemben vett kortárs táncszínházi produkció lesz. Ezt szolgálja a reneszánsz elemekből építkező, mára hangolt látványvilág, a műhöz komponált eredeti zene, és az örök érvényű emberi kapcsolatok plasztikus ábrázolása.

„A makrancos hölgy Shakespeare nagyon szellemes – arcunkra mosolyt, lelkünkbe vidámságot – ébresztő műve. A mű a férfi és a nő kapcsolatát tárja elénk, melyben finom humorral mutatja be az örök harcot, ahogy próbálunk túljárni a másik nem eszén. Ki hangoskodva, ki erővel, ki furfanggal. Végül győz az összetartozás, melyben mindenki úgy érzi, hogy ő nyert. A történet ma is nagyon aktuális, és az marad, míg ember él a Földön. Megpróbáljuk a reneszánsz csodáját a XXI. századi forma- és mozgásvilágon keresztül úgy bemutatni, hogy Shakespeare szelleme ne vesszen el, de jelen világunk ritmusa  a nézőink „száját a fülükhöz, ülepüket pedig a székhez ragassza”.  - Földi Béla

Zeneszerző: Kovács Benjámin
Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa
Dramaturg: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész, Vincze Balázs Harangozó-, Imre Zoltán- és Seregi-díjas
Próbavezető: Szabó Márton Fülöp Viktor ösztöndíjas
A koreográfus asszisztense: Sághy Alexandra
Koreográfus: Földi Béla Harangozó-díjas

Baptista: Koncz Péter / Molnár Zsolt 
Kata, Baptista leánya: Ujvári Katalin 
Bianca, Baptista leánya: Hoffman Virág Zoé / Karin Iwata
Petruchio: Molnár Zsolt Harangozó-díjas / Koncz Péter
Grumio, Petruchio szolgája: Matola Dávid
Bianca kérői:
Lucentio: Szabó Márton 
Tranio, Lucentio szolgája: Matola Dávid
Hortensio: Tuboly Szilárd
Gremio: Kerekes Soma Lőrinc
Özvegy: Kócsy Mónika / Nagy Írisz Harangozó-díjas 

Valamint: 
Dowidat Sára, Frank Edina, Kaiser Fruzsina, Szécsi Theodóra, Karin Iwata / Hoffman Virág Zoé, Nagy Írisz / Kócsy Mónika, Walter Macchiaroli, Téglás Bánk, Varga Máté

A produkció a Pécsi Balett Nonprofit Kft. és a Pécsi Nemzeti Színház Nonprofit Kft. koprodukciójában,
a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Fotó: Rajnai Richárd