10.01.

X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Misina Néptáncegyüttes Mezőföldi táncház

17:00 | Színház tér

„Eltörött a pincelakat…”

A Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház 2004-ben alakult Pécsett, civil keretek között működik. Az együttes saját közösségeiben jelenleg kb. kettőszázan, közvetve, az égisze alatt pedig több száz gyermek táncol. A Misina, és fenntartó egyesületének kulturális-, és előadó-művészeti tevékenysége valamennyi korosztályt érinti az óvodásoktól a szeniorig. Az egyesület számos nevelési-, oktatási-, és kulturális intézménnyel ápol szoros kapcsolatot. A művészeti munkát az évek során folyamatosan az együttes köré épülő pedagógus-, és szakmai műhely támogatja. Az együttes hívószava a közösség, a táncműhelyben a minőség életminőséget jelent.

Tánckarvezetők: Bánfi Rita, Horváth Judit, Kozmáné Schneider Mónika

Művészeti vezető: Gálber Attila

Kísér: Csurgó zenekar (vezető: Siklósi Krisztián)

A Misina Kulturális és Táncegyesület elnöke: Tóth Melinda

Mindenkit szeretettel várunk egy nagy közös táncra a Színház térre!
 

Duda Éva Társulat | Szegedi Kortárs Balett | Bozsik Yvette Társulat Mesh | Moderato Cantabile | Préda

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínház

Jegyvásárlás
Duda Éva Társulat | Fotó: Dömölky Dániel

1. rész | Duda Éva Társulat: Mesh

hossza: kb. 30 perc

Előadók: Darabont Áron, Egyed Bea, Rusu Andor, JessicaSimet, Várnagy Kristóf/Kelemen Krisztián

Zene: Miguel Marin   
Fénytervező: Kovácsovics Dávid
Jelmeztervező: Fazekas Endre
Produkciós asszisztens: Czveiber Barbara
Koncepció, Koreográfia: Guy Nader, Maria Campos

 
Öt táncos hangolódik a térben egymásba épülő rendszerekként illeszkedve és összeolvadva, mint a folytonos együttműködésben és kapcsolódásban áramló, utat kereső részecskék. A találkozások és kölcsönhatások mentén szüntelenül felépülő és széteső élő organizmussá állnak össze.A rendkívül pontos és koncentrált mozgás feszültséget és precizitást szül, megteremti a tudatosság és fennmaradás terét. A fegyelmezett, kiszámított utazás a figyelmünket a tér- és időérzékelésre irányítja, az itt és most megtapasztalására hív.
 
A Mesh című kreáció alkotópárosa a spanyol Maria Campos és a libanoni Guy Nader. A tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotók munkáit a letisztult, intellektuális és egyben elegáns megfogalmazásmód jellemzi. Guy a színházi világon keresztül érkezett a tánc világába, színészként, rendezőként kezdett dolgozni, majd 2009-tól társalkotója Maria Campos koreográfusnak. Munkáit bemutatták többek között Libanonban, Spanyolországban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Dél-Koreában. Dolgozott a Maqamat Dance Theatré-val és több művésszel, többek közt: Bebeto Cidra, Iliacan, Oreet Ashrey, Roser López Espinosa, Laida Azkona, Mickael Marsoval. Rezidens művésze a GranerCreation Centre-nek.

2. rész | Szegedi Kortárs Balett: Moderato Cantabile

Szegedi Kortárs Balett | Fotó: Tarnavölgyi Zoltán

hossza: kb. 40 perc

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója

táncolják: Zsadon Flóra, Hajszán Kitti, Czár Gergely, Hortobágyi Brigitta, Kiss Róbert, Takács Zsófia, Stáry Kata, Bocsi Petra, Bujdosó Anna, Szigyártó Szandra, Horváth M. Gergő, Csetényi Vencel, Hegedűs Tamás, Vincze Lotár

zene: montázs
fény: Stadler Ferenc
díszlet kivitelezés: Scabello
jelmez: Bianca Imelda Jeremias
koreográfus: Enrico Morelli

A Moderato Cantabile-t Marguerite Duras regénye inspirálta, mely egy nyomasztó világ lencséjén keresztül mutat be embereket, kik képtelenek befolyásolni sorsukat bénult döntéshozó képességükkel. Hitvallást tesz az élettörténetek sablonszerű körforgásáról, melyben bátorságban hiányt szenvedő individumok raboskodnak együtt összetett, testreszabott vágyaikkal. Bepillantást nyerhetünk a kommunikáció meddő mivoltába, a magány ridegségébe, valamint szeretők és idegenek komplikált attitűdjeibe, kiket a fények különböző aspektusa fest vászonra.

3. rész | Bozsik Yvette Társulat: Préda - részlet

hossza: kb. 30 perc

táncolják: Szent-Ivány Kinga, Vida Gábor, Fülöp Tímea, Vati Tamás, Krausz Alíz, Gombai Szabolcs, Hasznos Dóra, Kalmár Attila, Samantha Kettle, Stohl Luca, Székely Szilveszter, Vislóczki Szabolcs

zene: Philippe Heritier
díszlet: Vati Tamás
fény: Pető József
jelmez: Juristovszky Sosa
koreográfus-asszisztens: Soós Erika
koreográfus: Bozsik Yvette

A Bozsik Yvette Társulat Préda című új bemutatóját Janus Pannonius Mars Istenhez békességért című verse ihlette. Bozsik Yvette ebben az új bemutatóban a tánc kifejező lehetőségeinek határait keresve ábrázolja egy birodalom bukását, egy kultúra megsemmisülését, az emberek egymás iránti gyűlöletét, amely évszázadok óta ír ki kultúrákat az egyetemességünkből. Az előadás inspirálója a Mars istent körülvevő kultusz, a rituális áldozati szertartások formavilága, és letűnt ünnepélyessége, a római kor mítoszai és rituáléi, a közös tánc és annak isteni ereje, hite. Az előadás a közösség és az egyén, az élet és a halál viszonyát kutatja, válasz keresve az emberi körforgásra. Az előadás Philippe Heritier párizsban élő svájci kortárs zeneszerző erre az alkalomra komponált zenéjére készült.

Bozsik Yvette Társulat | Fotó: Horváth Judit