09.29.

X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó

Mecsek Táncegyüttes Baranyai táncház

17:00 | Színház tér

A Mecsek Táncegyüttes, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program Nagykövete 1955 óta működik Pécs városában. Az eltelt hat évtized folyamán a csoport számtalan alkalommal bizonyította elkötelezettségét a magyar kulturális örökség megőrzése és közvetítése terén. A Kárpát-medence tánc- és zenefolklórjának magas színvonalú, korszerű színpadra állításával a Mecsek tíz alkalommal szerzett "Kiváló Együttes" és "Arany" minősítést, s több mint 40 díjat nyert el a hazai szakmai fesztiválokon. A táncosok méltó módon képviselték Magyarországot a határokon kívül is: 70 külföldi vendégszereplésük során Európa számos országában, Közel- és Távol-Keleten, valamint Észak-Amerikában is bemutatták műsorukat.

Művészeti vezető: Molnár János

Mindenkit szeretettel várunk egy nagy közös táncra a Színház térre!

Flamenco Sopianae Flamenco Est

17:30 | Cella Septichora

Fotó: Mihály László

A flamenco az európai és a keleti kultúrák keveredéseként létrejött ma is élő, folyton megújuló műfaj. Együtt él benne békében a tradíció és a 21. század, az andalúzok, a cigányok, a mórok és a zsidók különböző temperamentuma. Elemi ereje a közösségben rejlik, azoknak az összhangjában és közös nyelvezetében akik művelik...

itt és most... együtt!

ének: Yazhyan Terézia

gitár: Marc Ruíz de Anna

cajón: Tóth Áron

nagybőgő: Suha Antal

tánc: Markó Éva, Nagy Eszter

A belépés díjtalan

GG Tánc Eger | PR-Evolution Dance Company | Radioballet Egyenes labirintus | Örök kikelet | Totem és tabu

19:00 | Pécsi Nemzeti Színház Kamaraszínház

Jegyvásárlás
GG Tánc Eger: Egyenes labirintus

1. rész | GG Tánc Eger: Egyenes labirintus 

hossza: kb. 25 perc

táncolják: Tóth Karolina, Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Schlégl András, Varga Kristóf, Szeles Viktória, Joni Österlund, Sánta Eszter

koreográfus: Mészáros Máté
társkoreográfus: Horváth Nóra
szcenikus: Engler Imre
jelmez: Szaniszló Tamásné
ügyelő: Ludányi Andrea
asszisztens: Pintér Lotti

A végzet gravitációja lassan és egyenletesen húz a kijárat felé, vagy a teljes elveszés felé az útvesztő közepében. Létezik-e örökös keresés, vagy inkább csak nem akarok dönteni? A társadalomban elfoglalt helyünket mi alakítjuk, vagy csak belehelyezzük magunkat a kijelölt kerékvágásba? (Vezető, áldozat, renegát, szolga…) Szabad akarat - eleve elrendeltség. Több síkon és összefüggésben keressük a választ ezekre az egyetemes kérdésekre életünk során. A célok kitűzésével adatik előttünk egy út, ami a legritkább esetben jelenik meg egyenes vonalként, inkább egy bonyolult és átláthatatlan rendszer formájában tudjuk elképzelni. A keresés alatt sokszor megérkezünk a feladás problematikájához, ami egyedi lelkiállapot és jól izolálható az érzelmek rendszerében.

2. rész | PR-Evolution Dance Company: Örök kikelet 

- zongoraest  - 

PR-Evolution: Örök kikelet

hossza: kb. 40 perc

előadók: Tokai Rita, Feicht Zoltán (táncművészek), Orbók Áron (színművész), Teleki Gergő (zongoraművész)

zene: Teleki Gergő
video: Spengler László
jelmez: Nemes Nóra
koreográfus: Nemes Zsófia

Összművészeti-eszencia, a társulat azonos című előadásának rövidített változata, melyben egy csapásra főszereplőink gondolat- és érzésvilágában találjuk magunkat, Teleki Gergő élő zongorajátékának kíséretében. Ady versek zenére, táncra hangolva. A történet napjainkban játszódik. Ady, verseiből kikerül a világunkba, vagy a két szerelemes kerül az ő világába. Szerelmük, küzdelmeik, gyötrődésük hasonlósága megüti Adyt, mintha újra élné halhatatlan szerelmét Lédával.

3. rész | Radioballet: Totem és tabu 

16 éven felülieknek!

hossza: kb. 45 perc

koreográfus-előadó: Egyed Bea, Újvári Milán
dramaturgiai asszisztens: Soós Attila
zene: Adrian Newgent
fény: Payer Ferenc
trailer: Gothár Márton

A nagy sikerű egész estés produkciójuk, „A szerelem természete” után új bemutatóval jelentkezik a Radioballet alkotópárosa. Az előadás kiindulópontja Sigmund Freud 1913-ban, azonos címen megjelent könyve, melyben Freud a pszichoanalitikus fogalmakat társadalmi jelenségekre alkalmazza.
A „Radioballet” két független táncművész, Egyed Bea és Újvári Milán, alkalmi projektekre összeálló formációja. Egyed Bea tanulmányait a Pécsi Művészeti Szakközép Iskolában végezte és a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta. Szabadúszó táncosként szerepelt, többek közt Góbi Rita, Pataky Klári, Fehér Ferenc, Eleonore Valere-Lachky és a Tünet Együttes munkáiban. Rendszeresen tanít, jelenleg saját munkái mellett a Duda Éva Társulattal dolgozik. Újvári Milán tanulmányait a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola táncművészeti tagozatán, és a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. Eddigi pályája során dolgozott a Frenák Pál Társulattal, a kanadai Cirque du Soleil-el, a Krétakör csapatával, emellett közreműködött olyan független alkotók munkáiban, mint Réti Anna, Nigel Charnock és Rui Horta.

Radioballet: Totem és tabu | Fotó: Dömölky Dániel